Astrid Lindgren - Krigsdagböcker 1939 - 1945

 
Titel: Krigsdagböcker 1939 - 1945
Författare: Astrid Lindgren
 
Handling
Astrid Lindgrens Krigsdagsböcker 1939-1945 är en samling av de dagböcker som hon skrev under andra världskriget. Boken innehåller Lindgrens egna tankar tillsammans med den informationen som hon kom i kontakt med av det världskrig som härjade runt om i världen. Informationen kom från den tidens medier, men Lindgrens hade även en större insikt i vad som pågick utanför den svenska gränsen genom sitt arbete på PKA's brevcensur. 
Dagböckerna blandas av den förfäran som Lindgren kände över det krig som pågick, med små inblickar i familjen Lindgrens vardag. I boken får man även ta del av några av de artiklar och brev som klistrades in i dagböckerna. Tidigare opublicerade bilder av familjen bjuds det också på.
 
När Lindgren påbörjade sina dagböcker hade hon ännu inte debuterat som författare och ännu inte fått sitt genombrott. Men fram mot slutet av boken får man ändå ta del av skrivande av så väl Britt-Mari lättar sitt hjärta som av Pippi Långstrump
 
Språk
När jag läste boken så var det inget med språket som jag reagerade negativt på, vilket var bra eftersom jag då kunde läsa på i den takt jag ville - vilket var något högre. Jag fann boken nämligen väldigt intressant! Att det inte finns något märkvärdigt att klaga på med språket när det är en av Sveriges mest älskade författare som har skrivit boken är kanske inte så konstigt.

Lindgren använder sig av sitt eget språk. Ett eget språk som sveper en med genom sidorna i dagböckerna och som stundtals livar upp och ger karaktär. Kanske är det hennes språk som gör att denna samling av krigsdagböcker även kan stå ut från andra skildringar från andra världskriget? Inget konstanterande utan snarare en fråga. I en bok när någonting ska skildra en sådan stor lidelse som andra världskriget ändå var, blir det inte lättare att ta sig igenom en tjock bok om det görs med ett karaktäristiskt språk som stundtals livar upp i de mörkaste hålor? För lite lättare känns det kanske att läsa att tyskland har gått till offensiv i väster, om det följs av ett ta mig katten! 
 
Mysfaktor
På frågan om det finns någon mysfaktor i denna bok, blir nog svaret nej. Eller, att få läsa skildringarna av Lindgrens egen vardag kan stuntals vara väldigt trivsamt. Men oavsett så spelar det ingen roll. Boken bjuder istället för mysfaktor, på en väldigt intressant inblick i en vanlig människas liv i Sverige under andra världskriget. Även om nu Lindgren fick tillgång till mer information än en annan vanlig Svensson. 
 
 
Sammanfattning
Jag läste ut den här boken väldigt snabbt. Jag drogs till den och hade väldigt svårt att sluta läsa. Jag har alltid funnit fakta om andra världskriget intressant, om inte annat livsviktigt. Man måste ha kunskap om de misstag som skett för att förhindra att de blir en ny verklighet i framtiden.
Sedan är jag ett stort fan av Lindgren och tycker att det är kul att få lära känna henne lite personligt, och inte minst få läsa några rader av det författarskap som hon höll på att lägga grunden till! 
 
För mig är den här boken njutningsfull läsning på hög nivå!
Så slutligen, mitt råd är: Köp den, låna den, läs den! 
Jag hoppas och tror att ni inte kommer ångra er om ni gör det.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0